همه چیز درباره پروسه استراتژیک برنامه ریزی

ساخت وبلاگ

پروسه استراتژیک برنامه ریزی یک عامل بسیار موثر برای موفقیت و رشد فردی افراد است. همه کسانی که به دنبال جذب موفقیت هستند، باید حتما برای تمامی کارهای خود برنامه ریزی داشته باشند. برنامه ریزی انواع مختلفی دارد و شامل برنامه ریزی روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه است.

برنامه ریزی های روزانه و هفتگی و ماهانه جزء برنامه های کوتاه مدت و سالانه جزء برنامه های بلند مدت محسوب می شوند. اهمیت برنامه ریزی برای افرادی که مشغله های بیشتری در طول روز دارند و میزان حجم کارهایی که باید انجام دهند، خیلی زیاد است، از اهمیت بیشتری برخوردار است.

از آنجا که خیلی از افراد برای برنامه ریزی اهمیت بسیار زیادی قائلند، برای انجام این کار از مشاوران راهنمایی می گیرند و طبق یک سری اصول موثر به انجام این کار می پردازند. در ادامه همراه ما باشید تا هر چه که درباره برنامه ریزی نیاز است بدانید را به شما بگوییم.

فواید برنامه ریزی چیست؟

برنامه ریزی درست و اصولی فواید بسیار زیادی خواهد داشت. از جمله فوایدی که می توان برای این امر مهم ذکر کرد، شامل موارد زیر است:

  • برنامه ریزی باعث انجام به موقع و منظم کارها می شود.
  • برنامه ریزی روند انجام امور را سرعت می بخشد.
  • برنامه ریزی باعث ایجاد نظم ذهنی برای افراد می شود.
  • کاهش میزان استرس یکی دیگر از فواید این کار است.
  • مدیریت زمان و مواجه نشدن با کمبود وقت با برنامه ریزی امکان پذیر خواهد شد.
  • این کار به افزایش تمرکز و بازدهی بالاتر کارها کمک بسیاری می کند.
  • رسیدن به موفقیت و گرفتن بهترین نتایج از دیگر فواید این کار خواهد بود.
  • و…

اصول برنامه ریزی صحیح چیست؟

یک قاعده کلی و بسیار مهم وجود دارد و آن این است که، انجام هر کاری اصول خاص مربوط به خود را می طلبد. برنامه ریزی هم از این قاعده مستثنی نیست. برای اینکه مطمئن باشید برنامه ریزی شما صحیح و طبق قاعده است باید نکاتی را هنگام انجام آن مد نظر قرار دهید که شامل:

  • شناخت اولویت ها و کارهای مهم تر
  • در نظر گرفتن زمان مشخص برای انجام کارهای مختلف
  • داشتن اهداف مختلف کوتاه مدت و بلند مدت
  • شناخت توانمندی های خودتان
  • آگاهی از نقاط قوت و نقاط ضعف خود
  • شناختن موانع راه در پروسه استراتژیک برنامه ریزی
  • تقدم دادن انجام کارهای با اهمیت تر
  • در نظر گرفتن زمانی برای استراحت و بازیابی نیرو
  • مشخص کردن ایستگاه های جبرانی برای مواقع ضروری
  • شناختن راه حل های اشتباه در برنامه ریزی
  • آشنایی با ترفندهای خاص برنامه ریزی یا کمک گرفتن از مشاور
  • واقع بینانه برنامه ریزی کردن
  • تعیین پاداش برای کارهای انجام شده
  • و…

طی پروسه استراتژیک برنامه ریزی

اشتباهات رایج در پروسه برنامه ریزی چیست؟

همانطور که شناختن اصول صحیح و قواعد مورد نیاز در انجام یک کار از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، شناخت اشتباهات و خطاهای آن نیز واجب است. برای اینکه برنامه ریزی به طور صحیح انجام شود، لازم است با اشتباهاتی که ممکن است در طی پروسه استراتژیک برنامه ریزی انجام دهید، آشنا شوید.

یکی از این اشتباهات می تواند برنامه ریزی بلند پروازانه یا غیر واقع بینانه باشد؛ برنامه ریزی باید طبق شرایط موجود و توانایی های افراد صورت بگیرد. افرادی که معمولا هنگام برنامه ریزی بسیار بیشتر از توان خود در نظر می گیرند و طبق اصول غیر استاندارد برنامه ریزی می کنند، اکثرشان با شکست مواجه خواهند شد.

در نظر نگرفتن ایستگاه های جبرانی؛ یکی دیگر از اشتباهات رایج افراد هنگام برنامه ریزی است. همیشه باید این نکته را در نظر داشت که گاهی ممکن است برنامه ها طبق میل و خواسته شما پیش نرود. مثلا ممکن است یک اتفاق ناگهانی و غیر منتظره رخ دهد و تمام برنامه ریزی های شما بهم بریزد.

در چنین مواقعی شما باید یک زمان جبرانی برای انجام کارهایی که طبق برنامه شما پیش نرفته است، در نظر گرفته باشید. مورد بعدی از اشتباهات برنامه ریزی عدم توجه به اولویت ها است. کسانی که به اولویت ها توجه نمی کنند، زمان کافی برای انجام کارهای مهم تر خود نخواهند داشت.

این افراد ابتدا به انجام اولویت های کم اهمیت تر می پردازند و هنگامیکه باید کارهای مهم تر را انجام دهند با کمبود زمان و خستگی مواجه می شوند. پس بهتر است ابتدا به اولویت های مهم تر خود عمل کنید.

طی پروسه استراتژیک برنامه ریزی

یک لیست To Do List  تهیه کنید

برنامه ریزی نباید ذهنی باشد. بهترین راه برای انجام بهتر و دقیق تر برنامه ها نوشتن آن هاست. سعی کنید هنگام انجام پروسه استراتژیک برنامه ریزی یک کاغذ داشته باشید و در آن لیست تمام کارهایی که باید انجام دهید را طبق اولویت یادداشت کنید.

این کار باعث می شود شما یک لیست داشته باشید. بهتر است این لیست را جلوی چشم خود قرار دهید و پس از انجام موارد مختلف آن ها را علامت گذاری کنید یا تیک بزنید. این کار تاثیر بسیار زیادی در ایجاد نظم ذهنی برای شما خواهد داشت.

صبح خود را با کارهای مهم تر شروع کنید

قدرت ذهنی، توان بدنی، انگیزه و به طور کلی توانایی های افراد در شروع روز بیشتر از هر زمان دیگری خواهد بود. برای بازدهی بیشتر و عملکرد بالاتر بهتر است کارهای با اهمیت تر را در صبح انجام دهید. با این کار امکان بهره مندی بیشتر از توانایی ها، داشتن خلاقیت و تمرکز بیشتر و در نتیجه بازدهی بالاتری در انجام برنامه های از پیش تعیین شده خواهید داشت.

برای خود زمان استراحت در نظر بگیرید

انجام فشرده و پشت هم کارها نه تنها بازدهی و کیفیت کارها را کاهش می دهد، بلکه باعث خستگی بیش از حد شما نیز خواهد شد. حتما زمان های استراحت کوتاه بین کارهایتان در نظر بگیرید و این نکته را نیز در هنگام برنامه ریزی اعمال کنید.

طی پروسه استراتژیک برنامه ریزی

به موانع و محدودیت ها توجه داشته باشید

سعی کنید همیشه طبق امکانات و دارایی های خود برنامه ریزی کنید و به موانعی که سر راهتان است، توجه داشته باشید. با در نظر گرفتن این نکته انجام پروسه استراتژیک برنامه ریزی واقع بینانه تر می شود. شناخت موانع و پیش بینی راه حل مناسب برای خنثی سازی آن یک گام موثر در برنامه ریزی است.

لطفا بیش از حد کمال گرا نباشید

کمال گرایی بر خلاف ظاهر مثبتی که دارد، ممکن است باعث شکست شما شود. افرادی که بیش از حد کمال گرا هستند، در هنگام برنامه ریزی بسیار بیش تر از توانایی خود عمل می کنند و به اصطلاح می خواهند با یک دست چند هندوانه بردارند و این خصوصیت باعث شکست آن ها خواهد شد.

افراد کمال گرا با هدف رسیدن به تمام کارها اقدام به طراحی یک برنامه فشرده می کنند که حتی توانایی انجام نصف آن را نیز ندارند، درحالیکه انجام حداقل برنامه ها بهتر از انجام ندادن هیچ یک از آن هاست.

برای خود جایزه تعیین کنید

دانستن اینکه انجام برنامه ها و کارها در نهایت به دریافت پاداش و جایزه منجر می شود، انگیزه انجام آن ها را افزایش می دهد. همیشه برای خود پاداشی را در نظر بگیرید، این کار هم باعث تشویق و افزایش حس رضایتمندی از خود می شود و هم روی کیفیت کار شما تاثیرگذار است.

چرا برنامه ریزی اهمیت دارد؟

آنتوان دوسنت اگزوپری می گوید: یک هدف بدون برنامه ریزی تنها یک آرزوست. اگر کمی به مفهوم این عبارت توجه کنید، به میزان اهمیت پروسه استراتژیک برنامه ریزی پی خواهید برد. برنامه ریزی عامل موثر در رسیدن به اهداف است.

هنگامیکه برای اهداف خود برنامه ریزی می کنید در واقع به کارهای خود جهت می دهید. این کار تاثیر بسیار زیادی در کاهش استرس شما دارد و باعث مدیریت زمان نیز می شود. با داشتن برنامه از پیش تعیین شده مغز شما آمادگی بیشتری برای انجام وظایف مختلف پیدا می کند.

سیریل هودنس درباره اهمیت برنامه ریزی می فرماید: برنامه ریزی عبارت است از ارائه طریقی برای عملیات آینده که تضمین کننده نتایج معین و با هزینه مشخص و در دوره زمانی معلوم است. همچنین برنامه ریزی به شما کمک می کند یک روند بررسی و آنالیز دائمی از  انجام کارها و رسیدن به اهداف خود داشته باشید.

دلایل فرار از برنامه ریزی چیست؟

خیلی از افراد با وجود آگاهی از میزان اهمیت برنامه ریزی هیچ اعتقادی به آن ندارند و معمولا این افراد از انجام کارهای از پیش برنامه ریزی شده فرار می کنند. دلایلی مانند فرار از محدودیت، از بین رفتن انگیزه بعد از ایجاد یک وقفه کوچک در برنامه ها، عدم اشتیاق به کارهای مورد نظر و تعداد زیاد کارها باعث فرار از برنامه ریزی خواهد شد.

شاید خیلی از افراد گمان می کنند با داشتن برنامه و برنامه ریزی کردن ممکن است برایشان محدودیت هایی ایجاد شود. این افراد به دلیل علاقه ای که به انجام کارهای تفریحی دارند و می خواهند وقت آزاد بیشتری برای کارهای متفرقه داشته باشند، از برنامه ریزی کردن فرار می کنند. در حالیکه این تصور کاملا اشتباه است.

با برنامه ریزی صحیح شما هم می توانید به کارهای ضروری تر و مهم تر خود برسید و هم تفریحات خود را داشته باشید. دلیل دیگری که باعث فرار از انجام پروسه استراتژیک برنامه ریزی در برخی از افراد می شود، از دست دادن انگیزه پس از وقفه افتادن در روند انجام کارهاست.

این دلیل به نوعی کمال گرایی محسوب می شود. انجام ندادن یک کار و وقفه در کارها نباید باعث ناراحتی و منصرف شدن از انجام سایر کارها شود. افرادی که کمال گرا هستند یا کاری را انجام نمی دهند یا اگر آن را انجام دهند، باید به صورت کامل و تمام و کمال باشد.

درحالیکه انجام تعدادی از برنامه ها به هر حال بهتر از انجام ندادن هیچ یک از آن هاست.

طی پروسه استراتژیک برنامه ریزی

برخی از تصورات غلط درباره برنامه ریزی

عقاید و تصورات اشتباهی درباره پروسه استراتژیک برنامه ریزی وجود دارد. یکی از این تصورات این است که برخی از افراد تصور می کنند فقط با دانستن اصول و تکنیک های برنامه ریزی خواهند توانست یک برنامه ریزی بسیار موفق و جامعی داشته باشند.

این تصور کاملا اشتباه است، برنامه ریزی صحیح فقط با دانستن چند قانون و رعایت کردن آن ها امکان پذیر نخواهد بود. برای این کار نیاز است به شرایط توجه کنید، زیرا ممکن است در شرایط مختلف امکان انجام برنامه ها تغییر پیدا کند.

تصور نادرست دیگری که درباره برنامه ریزی کردن وجود دارد، این است که افراد گمان می کنند باید حتما به تمام موارد ذکر شده در برنامه های خود پایبند باشند و به تمام آن ها عمل کنند. این کار در برخی شرایط ممکن و در شرایطی دیگر ممکن است کاملا غیر ممکن باشد.

نقش برنامه ریزی بیشتر در ایجاد نظم ذهنی برای شماست نه اینکه برای شما محدودیت ایجاد کند و عاملی برای افزایش استرس شما شود. یکی از وظایف پروسه استراتژیک برنامه ریزی کاهش دادن میزان استرس است نه اینکه باعث شود بر میزان استرس های شما افزوده شود.

و آخرین تصور اشتباهی که درباره برنامه ریزی وجود دارد این است که افراد گمان می کنند فقط نوشتن برنامه ها و اقدام برای برنامه ریزی کفایت می کند، درحالیکه مهم ترین مرحله در برنامه ریزی انجام دادن کارهاست. داشتن برنامه ریزی به تنهایی و بدون عمل کردن به آن هیچ فایده ای برای شما نخواهد داشت.

طی پروسه استراتژیک برنامه ریزی

نتیجه گیری نهایی

در این مقاله سعی کردیم تمامی نکات و مواردی که درباره پروسه استراتژیک برنامه ریزی وجود دارد، برای شما بیان کنیم. همان طور که ذکر کردیم، یکی از مهم ترین قدم ها برای رسیدن به موفقیت داشتن یرنامه ریزی است. برنامه ریزی به تفکر شما جهت می دهد و باعث ایجاد نوعی نظم ذهنی برای شما خواهد شد.

یکی از رازهای پیشرفت افراد موفق و مشهور داشتن برنامه ریزی های روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه است. این افراد معمولا یک مدیر برنامه مخصوص دارند که تمامی کارها و فعالیت هایی که باید انجام دهند را برنامه ریزی کرده و به آن ها برای رسیدن به اهداف شان کمک می کند.

داشتن لیست To Do List یکی دیگر از راه های رسیدن به پروسه استراتژیک برنامه ریزی است. افرادی که برنامه های روزانه خود را در این لیست ها یادداشت می کنند و طبق آن عمل می کنند، زمان بیشتری در طول روز برای انجام کارهای مختلف خود خواهند داشت و با مشکل کمبود وقت مواجه نمی شوند.

منبع:

به این مطلب امتیاز دهید

پرورش اندام...
ما را در سایت پرورش اندام دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : موزیک دان andam بازدید : 109 تاريخ : سه شنبه 3 خرداد 1401 ساعت: 16:02

خبرنامه