همه چیز درباره عمل آپاندیس و ارتباط آن با اضافه وزن و چاقی

ساخت وبلاگ

عمل آپاندیس یک عمل ساده است که معمولاً برای برداشتن آپاندیس ملتهب یا دچار عفونت و یا حتی پاره شده انجام می شود. در این صفحه درباره علائم، علل و شیوه درمان آپاندیسیت مطالبی خواهید خواند و همچنین ارتباط این عمل با چاقی و اضافه وزن را نیز بررسی خواهیم کرد.

منظور از عمل آپاندیس چیست؟

عمل آپاندیس در واقع اشاره به درمان بیماری آپاندیسیت (Appendicitis ) با روش جراحی دارد. این یک بیماری بسیار شایع است و سالانه میلیون ها نفر در سراسر جهان به آن مبتلا می شوند. آپاندیسیت در واقع یعنی التهاب و عفونت زائده آپاندیس. این زائده، بخش مهمی از سیستم گوارش است که در کودکی نقش هایی در سیستم ایمنی نیز دارد اما هنوز نمی دانیم که چه کاربردهایی در سنین بزرگسالی دارد جز اینکه احتمال میدهیم که نقش هایی هم در سیستم تدافعی بدن نیز دارد.

آپاندیس در قسمت تحتانی شکم و در سمت راست قرار دارد. این زائده در انتهای روده باریک و ابتدای روده بزرگ جای دارد و حالتی آویزان دارد. در عکس زیر می توانید جایگاه دقیق این زائده در انسان را مشاهده بفرمایید.

علائم اولیه آپاندیسیت چیست؟

عفونت آپاندیس همیشه یک مساله مهم است و بعد از مدت کوتاهی از بروز عفونت، علائمی را نمایان می کند. خوشبختانه علائم آپاندیسیت به راحتی قابل تشخیص هستند و به محض اینکه بروز کردند می توانید برای انجام عمل آپاندیس به بیمارستان مراجعه کنید. برخی از مهم ترین علائم عفونت آپاندیس عبارتند از:

  • درد ناگهانی در سمت راست پایین شکم
  • تهوع و استفراغ
  • از دست دادن اشتها
  • یبوست یا اسهال
  • نفخ شکم
  • گاز
  • ناراحتی ناگهانی در اطراف شکم که اغلب به سمت راست پایین شکم منتقل می شود
  • تب (معمولا کم درجه)
  • دردی که هنگام سرفه کردن، راه رفتن یا انجام سایر حرکات ناگهانی تشدید می شود
علائم عفونت و التهاب آپاندیس

شدت و محل درد آپاندیسیت چقدر است؟

محل درد معمولا بسته به سن و موقعیت آپاندیس شما ممکن است متفاوت باشد. در حالت عادی دردی که شما در نتیجه عفونت آپاندیس تجربه می کنید در پایین و سمت راست شکم در حوالی ناف است.

هنگامی که باردار هستید، ممکن است به نظر برسد که درد از قسمت بالای شکم شما شروع می شود. این طبیعی است زیرا آپاندیس شما در دوران بارداری بالاتر از قبل از بارداری است.

همچنین در مواقع اورژانسی که کار از کار گذشته و آپاندیس دچار ترکیدگی شده ممکن است بخش های زیادی از شکم به درد بیاید. در چنین مواردی عمل آپاندیس اورژانسی باید پیش از آنکه کار از کار بگذر تدارک دیده شود.

علل احتمالی آپاندیسیت چیست؟

هنوز به طور قطع نمی دانیم که چه چیزهایی می توانند باعث عفونت آپاندیس شوند اما می دانیم که برخی از دلایل احتمالی بروز این عفونت موارد زیر هستند:

  • عفونت دستگاه گوارش.
  • بیماری التهابی روده (IBD)
  • رشد غیر طبیعی آپاندیس
  • وارد شدن ضربه یا آسیب به شکم
  • انسداد در محل اتصال آپاندیس و روده

صرف نظر از اینکه چه چیزی باعث بروز آپاندیسیت شده، عمل آپاندیس برای خارج کردن عفونت و خود زائده توسط جراح باید انجام شود.

عفونت آپاندیس چگونه تشخیص داده می شود؟

پیش از آنکه برای عمل آپاندیس اقدام شود معمولا تعدادی تست آزمایشگاهی و معاینه فیزیکی انجام شود. تا نتایج آزمایشات به دست جراح نرسد معمولا اقدامی برای عمل آپاندیس انجام نمی شود.

برخی از مهم ترین تست هایی که قبل از عمل آپاندیس انجام می شود عبارتند از:

آزمایش خون شامل شمارش کامل سلول های خونی

این تست معمولا برای بررسی شاخص های بیماری، مانند تعداد بالای گلبول های سفید خون استفاده می شود. زمانی که آپاندیس دچار عفونت یا ترکیدگی شده باشد تعداد گلبول های سفید خون افزایش میابد و این در آزمایش خون خود را نشان می دهد

آزمایش ادرار

برای تعیین اینکه آیا عفونت ادراری دارید یا خیر حتما این تست قبل از عمل آپاندیس انجام خواهد شد. اگر تست ادرار مثبت شود یعنی شما عفونت ادراری دارید و احتمالا نیازی به آپاندیس ندارید. چنانچه تعداد گلبول های سفید خون شما زیاد باشد و تست ادرار نیز مثبت باشد آزمایش سونوگرافی نیز انجام می شود.

سونوگرافی شکم

تست سونوگرافی شکمی به پزشک اجازه می دهد تا اندام های داخل بدن را در حین کار مشاهده کند و نحوه جریان خون از طریق وریدهای مختلف خون را بررسی کند. معمولا بعد از این تست پزشک می تواند آپاندیسیت را تشخیص دهد و درباره انجام یا عدم انجام عمل آپاندیس تصمیم گیری کند.

سی تی اسکن

با کمک این تست تصاویر جامعی از هر قسمت از بدن، از جمله استخوان ها، ماهیچه ها، چربی ها و اندام ها ارائه می شود. پزشک با این تست اطلاعات زیادی در خصوص ناحیه آپاندیس و اطراف آن به دست می آورد.

MRI

 گاهی اوقات به جای سی تی اسکن برای تشخیص آپاندیسیت بخصوص در زنان باردار از روش ام آر آی استفاده می شود.

عوامل خطر آپاندیسیت چیست؟

برخی عوامل وجود دارند که می توانند خطر ابتلاء به عفونت آپاندیس یا آپاندیسیت را افزایش دهد. به عنوان مثال بر اساس تحقیقات و داده ها، برخی از عوامل خطر برای ابتلا به آپاندیسیت عبارتند از:

سن پایین!

دانشمندان متوجه شده اند که اکثر موارد آپاندیسیت در جوانان رخ می دهد یعنی بیشتر نوجوانان نیاز به عمل آپاندیس دارند. اگر شما یک نوجوان یا یک بزرگسال جوان هستید، احتمال ابتلا به آپاندیسیت در شما بیشتر از بزرگسالان مسن است.

مشکلات گوارشی

افرادی که مشکلات گوارشی نظیر سندروم روده تحریک پذیر، کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به آپاندیسیت و نیاز به عمل آپاندیس هستند.

سابقه خانوادگی ابتلاء به آپاندیست

داشتن والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ با سابقه آپاندیسیت، شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری قرار می دهد. تحقیقات همچنین نشان داده است که وراثت نقش مهمی در ایجاد آپاندیسیت در کودکان دارد.

آیا چاقی می تواند باعث آپاندیسیت شود؟

بر اساس تحقیقات و داده های فعلی، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد چاقی می تواند باعث آپاندیسیت شود. با این حال، افرادی که دارای اضافه وزن یا چاقی هستند و سابقه خانوادگی آپاندیسیت دارند در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند و احتما نیاز به عمل آپاندیس نیز دارند.

این نوشته ها را از دست ندهید:

درمان آپاندیسیت یا التهاب و عفونت آپاندیس چیست؟

اکثر افراد مبتلا به آپاندیسیت نیاز به آپاندکتومی یا برداشتن آپاندیس ملتهب دارند. این یک عمل نسبتا ساده است که می تواند به صورت باز انجام شود و خیلی زود طول نخواهد کشید. در پاره ای از مواقع اگر آپاندیس هنوز پاره نشده باشد، انجام جراحی از انجام آن جلوگیری می کند و از گسترش عفونت محافظت می کند.

عمل آپاندیس

سوالات متداول درباره عمل آپاندیس

علائم هشدار دهنده اولیه آپاندیسیت چیست؟

درد شکم عمدتاً در قسمت فوقانی یا در ناحیه پایین شکم در سمت راست، نشانه اولیه  آپاندیسیت است و باید جدی گرفته شود.

عمل آپاندیس چقدر طول می کشد؟

این عمل می تواند بسته به شرایط مختلفی بین ۲۰ تا ۴۵ دقیقه به طول بی انجامد. امروزه روش های درمان جدید باعث شده مدت زمان عمل کمتر شده و کیفیت جراحی نیز بالا برود.

پرورش اندام...
ما را در سایت پرورش اندام دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : موزیک دان andam بازدید : 19 تاريخ : دوشنبه 18 دی 1402 ساعت: 18:33

خبرنامه