ترس از دلقک چیست و برای درمان آن باید چه کرد؟

ساخت وبلاگ

دلقک هراسی و علائم آن

شاید شما با افرادی موجه شدید که ترس زیادی نسبت به دیدن دلقک ها داشته باشند. این فوبیا از دلقک تحت تأثیر فاکتور های زیادی زندگی شخص را درگیر خود می کند. در این مقاله ما به بیماری روانی ترس از دلقک و علائم آن می پردازیم، با ما همراه باشید.

فوبیا چیست؟

فوبیا در واقع هراس یا ترسی غیرواقعی، شدید و طولانی مدت از یک جسم، شخص خاص، حیوان یا موقعیتی تعریف می شود. این بیماری روانی یک اختلال اضطرابی است. کسانی که دچار فوبیا هستند، سعی می کنند از چیزهایی که باعث ترس آن ها می شود دوری کنند که این کار همراه با اضطراب بسیار زیاد و پریشانی خاطر همراه خواهد بود.

مثال هایی از این فوبیاها عنکبوت هراسی (Arachnophobia)، هراس از گربه (Ailurophobia)، ترس از ارتفاع (Acrophobia)، تنگناهراسی (Claustrophobia) و همچنین ترس از دلقک (Coulrophobia) هستند.

در این مقاله ما کلرو فوبیا یا ترس از دلقک را مد نظر خود قرار دادیم.

کلرو فوبیا، ترس از دلقک

ترس از دلقک به احساساتی گفته می شوند که افراد با دیدن دلقک ها یا عکس آن ها دچار اضطراب، ترس و هراس می شوند. تحت تأثیر این ترس شخص احساس می کند که دچار اضطراب شده و تپش قلب می گیرد. همچنین از دیگر تأثیرات این ترس بر افراد می توانیم به حالت تهوع و تعریق زیاد هم اشاره کنیم.

اکثر این افراد به طور کل از حضور دلقک ها اجتناب می کنند؛ برخی با کمک مواجهه درمانی به مبارزه با این اختلال روانی دست وپنجه نرم می کنند. مواجهه درمانی، با کمک عکس شی یا فرد مورد نظر به فرد کمک می کند که در هنگام بروز چنین مشکلی بر ترس و هراس خود مدیریت داشته باشند.

کلرو فوبیا چیست

ترس از دیدن یا حضور دلقک ها کلرو فوبیا نامیده می شود. کودکان یا افرادی پا به سن گذاشته که با چنین اختلال روانی دست وپنجه نرم می کنند تجربه های شدیدی از واکنش های غیرمنطقی، هراس یا فرار کردن از دلقک را کسب خواهند کرد. به چنین افرادی با این نوع ترس کلرو فوبیک می گویند.

ساده ترین راهکار آن ها دوری از دیدن عکس یا چنین اشخاصی (دلقک) است، برخی اوقات هم آن ها سعی می کنند که از این فاکتور هراس زا فرار کنند یا راه خود را تغییر دهند. کشف چنین اختلال روانی به تازگی اتفاق افتاده و اولین بار در سال 1990 حضور خود را اعلام کرده است.

این کلمه ریشه یونانی ترس (Coulro) گرفته شده است. در سال های اخیر فیلم های سینمایی نظیر جوکر و آن (Joker – Anne) باعث شده که مردم آگاهی بیشتری نسبت به چنین اختلال روانی یا فوبیا کسب کنند.

ترس از دلقک چیست و <strong><a title='برای' href='/last-search/?q=برای'>برای</a></strong> درمان آن <strong><a title='باید' href='/last-search/?q=باید'>باید</a></strong> چه <strong><a title='کرد؟' href='/last-search/?q=کرد؟'>کرد؟</a></strong>

کلرو فوبیا در کودکان تأثیرات مخربی به همراه خواهد داشت

محرک های کلرو فوبیا چیست؟

تمامی اتفاقاتی که به کمک یا به وسیله یک دلقک انجام می شوند، می توانند عاملی برای تحریک چنین ترس و هراسی شوند که در ادامه به برخی مثال های آن ها اشاره می کنیم.

  • مراسم جشن تولد
  • مراسم و سنت های آمریکایی نظیر هالووین پارتی
  • سیرک ها
  • فستیوال ها
  • پرسنل دلقک برای جذب مشتری رستوران یا فست فود
  • فیلم های سینمایی، برنامه های تلویزیونی، تبلیغات تلویزیونی، بیل برد ها و تبلیغات شهری

معمولاً چنین فاکتور هایی باعث بروز اختلالات روانی در چنین افرادی می شود.

ترس از دلقک چقدر رایج است؟

متأسفانه مطالعات کمی در رابطه با این موضوع وجود دارد. برخی از کارشناسان معتقدند که از هر 10 نفر بزرگسال، 1 نفر از چنین اختلال روانی در رنج است. طبق مطالعاتی بر کودکان بستری در مراکز درمانی نشان داده که از هر 1000 کودک تقریباً 10 نفر که اغلب هم دختر هستند دچار این اختلال روانی هستند.

این دختران بستری، از دلقکی که برای خنداندن آن ها حضور پیدا کرده بود، ترسیده بودند و از او دوری می کردند.

چه کسانی در معرض خطر کلرو فوبیا هستند؟

چنین اختلال روانی شامل هر دو جنس آقایان و خانم ها می شود، اگر چه درصد افرادی که از دلقک ها ترس دارند در زنان بیشتر از مردان است. همچنین این بیماری برای هیچ رده سنی تعریف نمی شود، زیرا محققان جتی در کوکان 3 سال هم چنین اختلالات روانی را مشاهده کرده اند.

اگر فرد یا افرادی دارای فوبیا های دیگر باشند، ممکن است در رابطه با این موضوع هم دچار فوبیا شوند و تحت تأثیر عوارض روانی منفی آن قرار گیرند.

چه چیزی باعث کلرو فوبیا می شود؟

افراد مبتلا به کلرو فوبیا ممکن است به آرایش رنگارنگ یک دلقک واکنش نشان دهند! این لباس مبدل ویژگی های صورت دلقک ها را پنهان و حالات چهره را مخدوش می کند و باعث ایجاد احساس بی اعتمادی می شود.

علائم کلرو فوبیا چیست؟

کودکان و بزرگسالان مبتلا به کلرو فوبیا ممکن است سعی کنند از دلقک دور شوند، پشت یک شخص یا شی پنهان شوند یا چشمان خود را بپوشانند تا مجبور به دیدن دلقک نباشند. یک کودک ممکن است گریه کند، گاهی اوقات، فقط احتمال دیدن یک دلقک باعث واکنش مضطرب می شود.

سایر علائم کلرو فوبیا عبارت اند از:

  • تنفس سریع و ضربان قلب.
  • احساس وحشت شدید.
  • پوست رنگ پریده.
  • تعریق شدید (هایپر هیدروزیس).
  • حالت تهوع.
  • لرزیدن یا لرزش.

ممکن است علائم دیگری هم وجود داشته باشد اما اطلاعاتی در دسترس نیست.

کلرو فوبیا چگونه تشخیص داده می شود؟

انجمن روانپزشکی آمریکا (APA) در پروسه تشخیصی و آماری اختلالات روانی خود، (DSM) کلرو فوبیا را به عنوان یک اختلال فوبیا به رسمیت نمی شناسد؛ چنان چه هیچ معیار مشخصی برای تشخیص آن وجود ندارد.

یک مشاور مراقبت های بهداشتی ممکن است ارزیابی با یک متخصص بهداشت روان مانند یک روان شناس را برای چنین افراد مبتلایی توصیه کند. این مشاوران ممکن است پس از ارزیابی علائم، از جمله تأثیر فوبیا بر زندگی روزمره، کلرو فوبیا را تشخیص دهد.

همچنین شما یا فرزندتان ممکن است علائم فوبیایی مانند ترس داشته باشید که تحت تأثیر فاکتور های ذیل هم باشد.

  • زمانی رخ می دهد که یک دلقک یا تصویر آن را می بینید.
  • باعث می شود از موقعیت های خاصی مانند مهمانی ها یا فیلم ها اجتناب کنید.
  • پریشانی شدیدی را به همراه دارد که با خطر واقعی همخوانی ندارد.
  • شش ماه یا بیشتر طول می کشد.
  • کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار می دهد.

ترس از دلقک چیست و برای درمان آن باید چه کرد؟

همچنین شاید تأثیرات یا فاکتور های دیگری هم وجود داشته باشد که متأسفانه اطلاعاتی در دسترس نیست.

کلرو فوبیا چگونه مدیریت یا درمان می شود؟

درمان خاصی برای کلرو فوبیا وجود ندارد. اگر فوبیا کیفیت زندگی شما را مختل کند، مواجهه درمانی با کمک یک متخصص سلامت روان شاید به شما تا حدودی کمک کند. مواجهه درمانی نوعی روان درمانی یا گفتاردرمانی است که اغلب توانسته به 9 نفر از هر 10 نفر برای غلبه بر فوبیای خاص کمک کند.

مواجهه درمانی به معنی این است که شخص بیمار تدریجاً و مکرراً با تصاویر یا موقعیت هایی روبرو می شود که علائم ترس از دلقک را تحریک کند. همچنین مراحل دیگر این پروسه در ادامه به آن اشاره شده است که می توانید مطالعه کنید.

  • یادگیری تکنیک های تنفس و آرامش برای استفاده کردن در هنگام مواجه شدن یا پس از مواجهه با این مشکل و اختلال روانی به فرد کمک خواهد کرد.
  • مشاهده تصاویر یا فیلم های دلقک ها کودک ممکن است از تماشای فردی که آرایش دلقک می کند یا تبدیل به یک دلقک می شود سود ببرد؛ به گونه ای که دیدن چنین عکس هایی یا قرارگیری در چنین موقعیت هایی برای او تکراری و عادی شود.
  • به تدریج در مدیریت ترس خود پیشرفت می کند به طوری که در معرض یک دلقک قرار گیرد.
  • در نهایت، بودن در کنار یک دلقک یا در دست گرفتن و مشاهده تصویر یک دلقک برای او عادی شده و دیگر ترسی نسبت به چنین موضوعی برای او پیش نخواهد آمد.

مشاور یا درمانگر شما ممکن است چند روش درمانی را با هم تلفیق کند؛ برای مثال درمان شناختی – رفتاری یکی از این موارد تلفیقی است. با کمک این درمان شما قادر خواهید بود که نحوه درک و پاسخ به چنین موقعیت هایی که باعث بروز اضطراب می شوند را بیاموزید و شرایط را به نفع خود تغییر دهید.

معمولاً داروهای تجویزی برای چنین اختلالات روانی فایده ای ندارند و همچنین اصلاً لازم هم نیستند. اما در شرایطی خاص، مانند جشن هالووینی که همه افراد احتمالاً لباس یک دلقک را به تن کنند، ممکن است خوردن داروهای ضد اضطراب برای مدتی کوتاه شما را کمک کنند تا به آرامش موقتی دست یابید.

عوارض کلرو فوبیا چیست؟

عوارضی که معمولاً برای افرادی که ترس از دلقک دارند گزارش شده به شرح ذیل هستند.

  • برای برخی افراد ترس از دلقک ممکن است باعث بروز حملات پنیک (Panic Attack) عصبی – هراسی شود.
  • از دیگر عوارض این اختلال روانی می توانیم به درد (غیر از درد قلب) در قفسه سینه، افزایش ضربان قلب اشاره کنیم؛ چنین احساسی برای فرد یک سری افکار اشتباهی مانند احساس حمله قلبی داشتن را فراهم می کند.
  • همچنین نگرانی در رابطه با حملات پنیک (Panic Attacks) در مدت زمان زیاد باعث شروع شدن اختلالات پنیکی هم شود.

ترس از دلقک چیست و برای درمان آن باید چه کرد؟

علائم حملات پنیک

  • ممکن است که فرد طول درمان بسیار زیادی نیاز داشته باشد که همراه با داروهای ضد اضطراب خواهد بود و این کار باعث شکل گیری اعتیاد به این دارو می شود.

به خاطر جدید بودن چنین اختلالی و همچنین نداشتن جامعه پژوهشی بزرگ همچنان اطلاعات کافی در دسترس معالجان و پژوهشگران قرار نگرفته است. با این حال امثال این مشکلات برای این افراد پیش بینی می شود.

چه زمانی باید با دکتر تماس بگیریم؟

حتماً باید با یک پزشک یا معالج در زمان تجربه کردن حملات پنیک یا حالت اضطراب مداوم تماس بگیرید. این اختلالات ممکن است در زندگی روزمره یا خواب شما تأثیرات منفی به جای بگذارد.

چه سؤال هایی باید از پزشک یا معالج بپرسیم؟

سعی کنید تا جایی که امکان دارد اطلاعات دقیقی به معالج خود ارائه دهید یا از آن ها راه حل هایی برای مشکلات دریافت کنید. برخی از نمونه سؤالات بدین صورت است:

  • دلیل بروز از فوبیا چیست؟
  • بهترین راه درمان برای من چه می تواند باشد؟
  • آیا لازم است که مواجهه درمانی کنم؟
  • چه مدت زمانی برای درمان من نیاز است؟
  • آیا باید نگران حالت های روانی و عوارض آن باشم؟

برای کسب آگاهی و دست یافتن به موفقیت پرسیدن چنین سؤالاتی به شما قطعاً کمک خواهد کرد. چه بسا همه افراد در جامعه سعی می کنند تا مشکلات یا نقاط ضعف خود را برطرف کنند تا به رشد فردی مطلوبی در جامعه برسند.

ترس از دلقک چیست و برای درمان آن باید چه کرد؟

ویژگی های حملات پنیک و اضطراب به نقل از دکتر روان شناس جودی وودبرن

به خاطر داشته باشید، داشتن فوبیا صرفاً شما را یک فرد بیمار در نظر مردم نباید جلوه دهد؛ سعی کنید دوستان یا نزدیکانتان را در رابطه با این موضوع آگاه کنید تا بتوانند بیشتر شما را کمک کنند و راه رسیدن به موفقیت را برای خود کوتاه کنید.

ترس و اضطراب زندگی اجتماعی افراد را به خطر میندازد

سعی کنید افرادی برای زندگی خود در نظر بگیرید که در شرایط خاص به یاری شما برسند و همچنین بدون داشتن چشم داشتی برای جذب موفقیت شما هم تلاشی حتی هرچقدر کم داشته باشند. این اختلالات روانی بر زندگی اجتماعی افراد تأثیرات بسیاری می گذارند.

برای جلوگیری از گوشه گیر شدن به فعالیت های اجتماعی، جشن ها و مراسم های عادی و غیرعادی بروید. سعی کنید شجاعت را در دلتان تقویت دهید و آن را هر روز بیشتر کنید تا از بروز انواع ترس به خصوص ترس از دلقک جلوگیری کند.

در آخر

در صورت بروز علائم ترس از دلقک در اولین فرصت به مشاوران و روان شناسان مراجعه کنید. نترسید این اختلال قابل درمان است و فقط کافی است که صبر و شکیبایی داشته باشید. اجازه ندهید ترس بر شما غلبه کند و سعی کنید بیشتر خود را در معرض اجتماع یا فعالیت های اجتماعی قرار دهید.

منبع:

به این مطلب امتیاز دهید

پرورش اندام...
ما را در سایت پرورش اندام دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : موزیک دان andam بازدید : 151 تاريخ : شنبه 7 اسفند 1400 ساعت: 3:11

خبرنامه